Soms is het fijn om niet op een toplijstje te staan. Bijvoorbeeld als het gaat over de kwetsbaarheid van een land voor een economische ramp elders.

Nog altijd is het risico aanwezig dat de politieke crisis rond Catalonië uit de hand loopt, met een economische implosie tot gevolg. Nu al nemen tal van bedrijven voorzorgsmaatregelen, voor het geval dat Catalonië onafhankelijk wordt en daarmee automatisch uit de Europese Unie valt.

Als de centrale regering in Madrid en de Catalaanse separatisten niet nader tot elkaar komen, zal bij een economische depressie in Catalonië ook Spanje zwaar geraakt worden.

Grote exporteurs naar Catalonië

Wie krijgen er last van een Catalaanse depressie? Econoom Eric Door van de IESEG School of management in Lille heeft een inventarisatie gemaakt van landen die veel exporteren naar Catalonië. Het resultaat is samengevat in onderstaand tabel.

Te zien is dat Duitsland, Frankrijk en Italië als grote exporteurs naar Catalonië veel te verliezen hebben bij een economische terugval van de Catalaanse economie. Maar ook voor het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en China staat er het nodige op het spel.

(klik voor uitvergroting)

Catalonie

Kwetsbaarheid banken voor Spaanse perikelen

Nederland komt niet op het overzicht van grootste exporteurs naar Catalonië voor. Maar wel op een ander lijstje. Als de Catalaanse crisis overslaat op Spanje kan dat de activiteiten van buitenlandse banken in Spanje raken.

Uit onderstaand overzicht van econoom Dor, gebaseerd op data van de internationale bankenclub BIS, blijkt Nederlandse banken voor ruim 37 miljard dollar hebben uitstaan in Spanje. Dat is het op drie na grootste bedrag - na financiële instellingen uit Frankrijk, Duitsland en Italië.

(klik voor uitvergroting)

Spaanse senaat besluit over dwangmaatregelen

De Spaanse senaat is vrijdag bijeengekomen om te stemmen over dwangmaatregelen tegen de naar onafhankelijkheid strevende regionale regering van Catalonië.

Het gaat om het grondwettelijk artikel 155 dat de afzetting van de regering en nieuwe verkiezingen in de afvallige regio mogelijk maakt. Naar verwachting zal de senaat instemmen met de maatregelen.

Ook premier Mariano Rajoy neemt deel aan de plenaire vergadering. Een stemming wordt verwacht vanaf 14.00 uur. Hierna zal Rajoy waarschijnlijk bijeenkomen met zijn kabinet om de eerste maatregelen te nemen tegen Catalonië. Dat kan het ontslag van de Catalaanse regering zijn en het overnemen van de directe controle over de politie in Catalonië.

Er is echter grote onzekerheid over hoe dit in de praktijk zal uitpakken en of de Catalanen het zullen accepteren. Sommige voorstanders van onafhankelijkheid hebben al een campagne van burgerlijke ongehoorzaamheid beloofd.

Om twaalf uur wil ook het Catalaanse parlement in Barcelona bij elkaar komen om op de besluiten in de senaat te reageren. Daarbij is het mogelijk dat de onafhankelijkheid van de economisch sterke regio in het noordoosten van Spanje wordt uitgeroepen.